forex trading logo

Εκπαιδευτήρια

Οι μαθητές

ανιχνεύουν

τις έννοιες:

ηγεσία

μοναδικότητα 

πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης

ΑΡΧΙΚΗ ΛΟΓΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΤΕΧΝΕΣ Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Μαλαματένια Καραγιάννη   
Τρίτη, 10 Ιούνιος 2014 08:22

Ελάτε μαζί μας για να εξερευνήσουμε πώς τα μαθηματικά μπορούν να μας βοηθήσουν στην καθημερινή μας ζωή.  Σ΄αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τη γλώσσα των αριθμών μέσα από πράξεις της καθημερινότητας, όπως το παιχνίδι ή το μαγείρεμα.

Όταν αγοράζετε ένα αυτοκίνητο, ή όταν εκτελείτε μια συνταγή μαγειρικής ή διακοσμείτε το σπίτι σας, κάνετε χρήση των μαθηματικών.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους αριθμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, σε διάφορες χώρες και ηπείρους. Είτε κάνετε ιστιοπλοΐα, είτε κατασκευάζεται ένα σπίτι, χρειάζεται η χρήση των μαθηματικών για να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Πώς γίνεται και τα μαθηματικά να είναι παγκόσμια;

Οι άνθρωποι δεν εφηύραν τις μαθηματικές έννοιες, απλά τις ανακάλυψαν.  Η γλώσσα των μαθηματικών είναι οι αριθμοί και όχι τα αγγλικά ή τα γερμανικά ή τα ρωσικά.

Τα μαθηματικά μπορούν να μας βοηθήσουν στην καθημερινότητα μας να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις και να εκτελέσουμε πολλές από τις καθημερινές μας δουλειές.  Όπως να ψωνίσουμε σοφά (επιλογή προϊόντος με χαμηλή τιμή και καλή ποιότητα), να χτίσουμε ή να ανακαινίσουμε το σπίτι μας μέσα σε ένα προϋπολογισμό, να κατανοήσουμε την αύξηση του πληθυσμού, να παίξουμε επιτραπέζια ή ακόμα και τυχερά παιχνίδια (lotto, joker, κλπ).

..στη ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Λίγοι άνθρωποι είναι μάγειρες αλλά όλοι τρώνε.  Η επιτυχία, στη μαγει- ρική βασίζεται στη συνταγή.  Οι αναλογίες εγγυούνται την επιτυχία της συνταγής και είναι ο πιο βασικός παράγοντας.  Για παράδειγμα, για να κάνετε κουλουράκια που να έχουν τόσο εμφάνιση όσο και γεύση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα του κάθε συστατικού. Αν προσθέσετε πάρα πολύ αλεύρι τα κουλουράκια σας θα είναι σκληρά σαν βράχος. Αν βάλετε πάρα πολύ βούτυρο θα έχουν άσχημη εμφάνιση.

..στη ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ: Με ποιο τρόπο τα μαθηματικά μπορούν να μας βοηθήσουν στη διακόσμηση του σπιτιού μας;   Φανταστείτε ότι θέλετε να  αγοράσετε νέα χαλιά για το σπίτι σας, θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα. Τις απαντήσεις κρατά η Γεωμετρία.  Η μελέτη χώρου, οι αποστάσεις, ο όγκος και άλλες ιδιότητες των σχημάτων και των γραμμών γίνονται μέσω αυτής.

Τα μαθηματικά είναι η μόνη κοινή γλώσσα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό, τη θρησκεία ή το φύλο. Το κόστος ενός καλαθιού γεμάτο ψώνια υπολογίζεται με την ίδια διαδικασία μαθηματικών ανεξάρτητα από το νόμισμα. Με αυτή την παγκόσμια γλώσσα, μπορούμε να εξηγήσουμε τα μυστήρια του σύμπαντος και τα μυστικά του DNA.  Μπορούμε να ανακαλύψουμε θεραπείες για ασθένειες και να υπολογίσουμε την απόσταση ενός ταξιδίου. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το μισθός μας. Μπορούμε να φτιάξουμε υπολογιστές και να μεταφέρουμε πληροφορίες σ’όλο τον κόσμο. Τα μαθηματικά δεν είναι χρήσιμα μόνο στις μεγάλες εταιρείες, είναι για όλους μας. Δεν είναι μόνο για τη μελέτη φανταστικών αριθμών ή τον υπολογισμό δύσκολων εξισώσεων.

Υπάρχουν για να κάνουν την καθημερινότητα μας καλύτερη.


Πηγές: http://www.learner.org/interactives/dailymath/index.html , http://www.educationworld.com/a_curr/mathchat/mathchat019.shtml

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 10 Ιούνιος 2014 08:31
 

Ώρα
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: channel no.5 ssi Valid XHTML and CSS.