forex trading logo

Εκπαιδευτήρια

Οι μαθητές

ανιχνεύουν

τις έννοιες:

ηγεσία

μοναδικότητα 

πολλαπλοί τύποι νοημοσύνης

ΑΡΧΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ ΗΓΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Αντόνι Γκαουντί (1852-1926) Ο Καταλανός Μοντερνιστής Αρχιτέκτονας που άλλαξε τη Βαρκελώνη.
Αντόνι Γκαουντί (1852-1926) Ο Καταλανός Μοντερνιστής Αρχιτέκτονας που άλλαξε τη Βαρκελώνη. PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Ελένη Χλιμίντζα   
Δευτέρα, 23 Μάιος 2016 09:11

Ο Αντόνι Γκαουντί ι Κορνέτ γεννήθηκε το 1852 στην πόλη Ρέους κοντά στην Ταραγώνα και θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος μοντερνιστής στην αρχιτεκτονική. Εκπαιδεύτηκε στη μεταλλουργία, τελείωσε το τοπικό γυμνάσιο το 1868 και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης , το 1878.

Κατά την εποχή εκείνη που η Βαρκελώνη βρισκόταν σε μεγάλη άνθηση, αναπτύχθηκε το ρεύμα του Μοντερνισμού του οποίου ο Γκαουντί υπήρξε πρωτοπόρος εκπρόσωπος στην αρχιτεκτονική. Ο Μοντερνισμός εμπνεύστηκε από γοτθικά, ισλαμικά και αναγεννησιακά σχέδια που συνδυάζονταν «παιχνιδιάρικα» με τη χρήση της καμπύλης γραμμής και με υλικά όπως πέτρα, εμφανές τούβλο και σίδερο και διακοσμητικά στοιχεία από χρωματιστό γυαλί και κεραμικό. Ο Γκαουντί συνδύασε τις επιρροές αυτές με στυλ που παραπέμπει σε παραμύθι. Παντρεύοντας αρχιτεκτονική και γλυπτική, ενσωμάτωσε πολλά στοιχεία από τη φύση, όπως χρώματα και μορφές που μοιάζουν με φυτά, πλάσματα, φυσικές πέτρες και συχνά με οστά ή σκελετούς.

Ο Γκαουντί, μαζί με τους άλλους μοντερνιστές αρχιτέκτονες, άφησε μεγάλο έργο στην Καταλωνία και άλλαξε για πάντα την όψη της Βαρκελώνης.

Από τα χαρακτηριστικότερα έργα του Γκαουντί ήταν τα εξής:

• Casa Battlo (1904-1906), ανακατασκευή υπάρχοντος κτηρίου στο οποίο πρόσθεσε τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια με κάγκελα μορφής κρανίου και στέγη σαν ραχοκοκαλιά δράκου.

• Casa Mila (1906-1912), η πολυκατοικία με τις χαρακτηριστικές καμινάδες και τις έντονα πέτρινες προσόψεις εξαιτίας των οποίων ονομάστηκε (από τους επικριτές του) “La Pedrera” (το νταμάρι).

• Πάρκο Guell (1900-1914), ένα «πάρκο φαντασίας» που σχεδίασε και εμπλούτισε με διάφορες κατασκευές ο Γκαουντί κατά παραγγελία Εουσέβι Γκουέλ.

• Sagrada Familia (1883-σήμερα), μεγαλειώδης καθεδρικός ναός που αποτέλεσε έργο ζωής του. Γνωρίζοντας ότι δεν θα προλάβαινε να το τελειώσει σχεδίασε τη διαδικασία ολοκλήρωσής του αφήνοντας σχετική ελευθερία στους επόμενους αρχιτέκτονες και προβλέποντας κατασκευές που θα γίνονταν δυνατές στο μέλλον από την πρόοδο της τεχνολογίας και της αρχιτεκτονικής. Για το ότι θα αργούσε να τελειώσει ο Ναός, ο Γκαουντί έλεγε πάντα: «Ο δικός μου εργοδότης δεν είναι βιαστικός!».

Εκτός από την ομορφιά των έργων του, ο Γκαουντί έφερε και πολλά νέα στοιχεία, όπως η «εξελισσόμενη μέθοδος» διαμόρφωσης των έργων κατά την κατασκευή και η χρήση νέων μορφών στήριξης των κτηρίων όπως η παραβολική αψίδα και η λοξή κολώνα. Τέλος βασίστηκε πολύ στις παραδοσιακές τεχνικές των ειδικών μαστόρων, τις οποίες και προστάτεψε δημιουργώντας ακόμη και εργαστήρια εκμάθησης της τέχνης στο χώρο κατασκευής της Sagrada Familia.

Λέγεται ότι όταν αποφοίτησε ο Γκαουντί από το Πανεπιστήμιο, ο επιβλέπων Καθηγητής του είπε στους υπόλοιπους: «Κύριοι, δεν ξέρω αν δώσαμε πτυχίο σε μια ιδιοφυΐα ή σε έναν τρελό». Σήμερα, κοιτώντας το έργο και τις ιδέες που άφησε ο Γκαουντί, μπορεί καθένας να απαντήσει μόνος του. Πώς άραγε θα είχε εξελιχθεί η μοντέρνα αρχιτεκτονική χωρίς τον Γκαουντί αλλά και τι άλλες εκπλήξεις θα μας είχε προσφέρει αν είχε ζήσει περισσότερο;


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• Νικητόπουλος Γ., «Διερεύνηση των επιπτώσεων των καινοτομιών του αρχιτέκτονα Gaudi στην εξέλιξη των δομικών κατασκευών», Πτυχιακή Εργασία, Τ.Ε.Ι. Πειραιά.

• R.Descharnes & C.Prevost, “Gaudi – Vision Artistique et Religieuse,” Edita Vilo, 1982 (στα γαλλικά)

• Jordi Fauli, “The basilica of the Sagrada Familia,” P & M Ediciones, 2016 (στα αγγλικά)

• Regis St. Louis, “Pocket Barcelona,” Εκδόσεις: Lonely Planet, 2014


Διαδικτυακά Άρθρα και Ιστότοποι

• Φιλιππίδης Μέμος, «Αντόνι Γκαουντί», Το Βήμα (ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2002),

http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=143506

• Ajuntament de Barcelona – Institut de Cultura 2002

http://www.gaudi2002.bcn.es/english/index.htm#

• Αντωνίου Αντ.,«Antoni Gaudi i Cornet-Μια αρχιτεκτονική ιδιοφυΐα», Greek Architects 24-6-2007

http://www.greekarchitects.gr/gr/αφιερώματα/antoni-gaudi-i-cornet-μια-αρχιτεκτονικη-ιδιοφυια-id647

• Αντόνι Γκαουντί, ο διάσημος Καταλανός μοντερνιστής αρχιτέκτονας, in.gr

http://www.in.gr/entertainment/art/news/article/?aid=1300150613#firstphoto

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 30 Ιούνιος 2016 20:42
 

Ώρα
Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: channel no.5 ssi Valid XHTML and CSS.